Титриметричний аналіз або, як його ще називають, титрування належить до методів кількісного аналізу в аналітичній хімії. Він заснований на вимірюванні об'єму відомої концентрації розчину, який витрачається, вступаючи в реакцію з обумовленою речовиною. Титрування проводять за допомогою спеціальної бюретки, яка заповнена титрантом до нульової позначки. Починати процес від інших відміток не рекомендується, оскільки розмітка бюретки може бути не зовсім рівномірною.
 
Бюретка заповнюється робочим розчином через спеціальну воронку або за допомогою інших пристосувань (в тому випадку, якщо бюретка напівавтоматична).

Точка еквівалентності (кінцева точка титрування) визначається спеціальними індикаторами (тітратори) або певними фізико-хімічними методами, наприклад, по електропровідності, потенціалу індикаторного електрода або світлопропусканню. Результати аналізу розраховуються за кількістю робочого розчину, яке пішло на титрування.

Розрізняють три типи титрування: пряме, зворотне та титрування заступника. При прямому проведенні прямого титрування до розчину визначається речовини додається робочий розчин (розчин титранту) невеликими порціями.

В процесі зворотного титрування спочатку явний надлишок спеціального реагенту додається до розчину визначається речовини. А потім титрують його залишок, так і не вступив в реакцію.

При проведенні замісного титрування також до розчину спочатку додають явний надлишок, проте потім титрують один з продуктів реакції доданого реагенту з аналізованою речовиною.