Меню
  • Компанія
  • Промисловий аналіз
  • Лабораторне обладнання
  • Сервіс центр
  • Статті
  • Контакти
  • Питання-відповідь

    Як правило, скачки або хаотичні показання при вимірах pH пов'язані з забрудненням електрода.

    Для усунення стрибків потрібно очистити електрод: чутливий елемент і сольовий місток.
    Для очищення від мінеральних відкладень використовують слабкі розчини соляної або оцтової кислоти;
    Для очищення від відкладень жирів і масел електрод витримують в слабкому розчині ПАР;
    Для очищення від слідів білка використовують кислий розчин пепсину.
    Якщо очищати електрод доводиться занадто часто, слід оцінити відповідність електрода вимірювальної задачі.
    Компенсація температури при вимірах pH потрібна для того, щоб врахувати зміну характеристик електрода з температурою.

    Температура

    °С

    Нахил

    −мВ/pH

    Температура

    °С

    Нахил

    −мВ/pH

    0

    54,20

    25

    59,16

    10

    56,18

    30

    60,15

    20

    57,17

    40

    62,14


    Характеристики буферних розчинів з температурою теж змінюються. Тому рекомендується підігріти або охолодити буферні розчини до температури вимірюваного зразка.

    ВАЖЛИВО! Значення pH зразка з температурою змінюється. Ця зміна не компенсація враховує
    Нахил та зсув (асиметрія) - це характеристики, які визначаються при калібруванні pH електрода. Потенціал електрода визначається рівнянням Нернста, яке для pH-електрода виглядає так:

    E = E0 - 59,16×pH,

    Для калібрування зручно переписати це рівняння по-іншому:

    E = ASY -59,16×SLO×[pH−7],

    У цьому рівнянні ASY - це асиметрія або зміщення в мВ, SLO - нахил в діапазоні від 0 до 1.

    Зсув характеризує забруднення чутливого елемента і сольового містка, а нахил - стан електрода в цілому.

    Для портативних приладів Hanna Instruments допускається зміщення не більше 30 мВ, нахил не менше 0,92.

    Для лабораторних приладів Hanna Instruments зміщення повинно бути не більше 15 мВ, нахил не менше 0,95.


    Задати питання

    CAPTCHA
    * - Поля обов'язкові для заповнення